PayPal Hrvatska

Popularan svjetski servis elektroničkog plaćanja PayPal nudi svojim registriranim članovima primanje i slanje novca diljem svijeta. Korisnicima iz Hrvatske nudi se mogućnost registracije na portalu PayPal Hrvatska uz primjenu kartica MasterCard, Visa i Visa Electron. Maestro kartice nisu prihvaćene na PayPalu Hrvatska, a povlačenje sredstava na MasterCard kartice nije moguće odlukom PayPala. Povlačenje sredstava moguće je samo na kartice branda Visa odlukom PayPala.

Kartice građana

Sve MasterCard, Visa i Visa Electron kartice za građane mogu se koristiti na PayPalu za plaćanje.
Odlukom PayPala povlačenje sredstava moguće je samo na kartice branda Visa .   

Kartice građana PayPal plaćanje Uplate na PayPal račun Povlačenje sredstava s PayPala na karticu
go!card MasterCard kartica
MasterCard kartice s odgodom plaćanja - Individualna Standardna, Zlatna, Platinum, Student
Visa kreditne kartice
(Visa Avenue Mall, Visa Classic, Visa Gold)
Visa Electron kreditna kartica EFZG
Maestro - kunski tekući račun
Visa Electron - devizni tekući račun
Visa Electron - devizni žiro račun
Visa Electron kunski žiro račun
Visa Electron prepaid kartica
(Visa poklon kartica)


Poslovne kartice:

Poslovne kartice MasterCard, Visa Business te Visa Business Electron obrtničku prepaid moguće je koristiti na internetu, uključujući i plaćanje na PayPalu.
Visa Business Electron kartice trenutačno nije moguće koristiti za plaćanja na internetu (uključujući PayPal). 

Poslovne kartice: PayPal plaćanje Uplate na PayPal račun Povlačenje sredstava s PayPala na karticu
Business MasterCard kartica
go! business MasterCard
Visa Business kartica s odgodom plaćanja
Visa Business Electron
Visa Business Electron obrtnička kartica
Visa Business Electron obrtnička prepaid kartica


Postupak korištenja PayPala:

 1. Registracija:
  Na početnoj stranici PayPala Hrvatska https://www.paypal.com/hr/cgi-bin/?cmd=_display-country-functionality-outside potrebno je odabrati Sign up now/Sign up kako bi se otvorio PayPal račun za kupnju proizvoda i usluga te prijenos novca drugim osobama. Otvaranje PayPal računa omogućuje primanje i slanje novaca u valuti koju korisnik sam odabere (PayPal podupire 24 valute).  Potrebno je slijediti upute, ispravno unijeti podatke, a svakako pročitati Uvjete korištenja. Prilikom registracije na PayPal korisnik unosi valjanu adresu e-pošte koja služi kao korisničko ime za pristup stranici.


 2. Dodavanje kartice:
  PayPal prilikom dodavanja kartica provjerava valjanost kartice i provodi autorizaciju na iznos od 1 USD. Potrebno je osigurati dovoljno sredstava/limita na kartici iznosa od 1 USD i dodatno kako bi PayPal mogao naplatiti 1,95 USD, što je potrebno za verifikaciju kartice.
  Prilikom dodavanja kartice unose se sljedeći podaci:
  - vrsta kartice (MasterCard, Visa)
  - broj kartice
  - rok valjanosti
  - CVV2/CVC2 – troznamenkasti broj s poleđine kartice
  - adresa.


 3. Verifikacija kartice:
  Nakon što su svi podaci uneseni, PayPal naplaćuje 1,95 USD od korisnika kartice i šalje Banci četveroznamenkasti broj (Expanded Use Number) u opisu transakcije. Naplaćeni iznos PayPal vraća korisniku nakon što potvrdi unos ispravnoga četveroznamenkastog kôda. Kôd je moguće provjeriti u opisu transakcije na e-zabi, m-zabi ili u poslovnici Banke. Potrebno je dva do tri radna dana da kôd bude dostupan klijentu o čemu PayPal obavještava svoje korisnike na svojim internetskim stranicama.
  Dobiveni četveroznamenkasti broj treba unijeti u polje predviđeno za verifikaciju kartice (PayPal code). Korisnik ne smije unositi nasumične brojeve jer će mu PayPal blokirati račun, a iznos se neće stornirati. Nakon upisivanja kôda na PayPalu iznos od 1,95 USD vrati se na korisnikov PayPal račun. Svakoga 1. u mjesecu PayPal automatski prebacuje sredstva s PayPal računa na Visa kartice.


 4. PayPal kôd:
  Ovisno o vrsti kartice kôd za verifikaciju računa dostupan je putem:
  - Izvatka za Visa Electron kartice građana
  - Obavijesti o učinjenim troškovima za kreditne i kartice s odgodom plaćanja
  - e-zabe/m-zabe
  - poslovnice
  - putem telefona 01/3789 620 - samo za Visa Electron prepaid kartice.


 5. Odabir valute plaćanja na PayPalu:
  U sklopu PayPala moguće je odabrati valutu terećenja. Budući da PayPal provodi konverziju valute prodajnog mjesta (dolar, euro...) u kune prema vlastitoj tečajnoj listi,  preporuka je da, prije završetka plaćanja, odaberete Other Conversion Options i zatražite naplatu u valuti prodajnog mjesta (Bill me in the currency listed on the seller’s invoice). Ako plaćate Visa Electron karticom deviznog računa, molimo vas da na deviznom računu osigurate eure s obzirom na to da je valuta naplate Banke po deviznom računu uvijek EUR te u slučajevima da je valuta prodajnog mjesta dolar ili funta nije potrebno osigurati navedene valute. Način terećenja pojedine kartice detaljno je opisan u Općim uvjetima.


 6. Isplata s PayPal računa:
  Zagrebačka banka ne naplaćuje naknadu za povlačenje sredstava s PayPala na Visa kartice. Naknade koje naplaćuje PayPal možete provjeriti kad se prijavite na svoj PayPal račun i odaberete Fees na dnu stranice.
  Nakon povlačenja sredstava s PayPala potrebno je nekoliko dana da iznos bude vidljiv na vašoj kartici, odnosno računu.


 7. Problemi s dodavanjem kartice na PayPalu:
  Ako je PayPal kôd triput pogrešno unesen, tada se onemogućuje daljnja registracija predmetne kartice na PayPalu.
  Ako i dalje želite registrirati karticu po kojoj je onemogućena daljnja verifikacija, trebate se obratiti PayPalu odabirom opcije Contact Us na dnu bilo koje stranice PayPala kako biste dobili potrebnu pomoć za ponovno dodavanje iste kartice. Detaljnije informacije možete pronaći na stranicama PayPala. Na isti način možete se obratiti PayPalu i za druge poteškoće u vezi s računom na PayPalu.